• Ana Sayfa
  • >
  • Blog
  • >
  • Trend & Eğlence
  • >
  • Türk Mutfağında Dönerin Yolculuğ..
  • Türk Mutfağında Dönerin Yolculuğu
  • Türk Mutfağında Dönerin Yolculuğu
  • Türk Mutfağında Dönerin Yolculuğu

  • 3 Dakika Okuma Süresi
  • Türk Mutfağında Dönerin Yolculuğu

    Baharatlarla terbiyelenen ve dövülen, ağır ateşte yavaş yavaş pişen ve incecik kesilen lezzetli etler... Böyle bir lezzete kim hayır diyebilir ki? Peki, efsane döner lezzetinin tarihini biliyor muydun?

    Günümüzde dünya geneline yayılmış bir et yemeği formu olan döner, iç yağ ve baharatlarla zenginleştirilen tadıyla geniş Türk mutfağında ayrı bir yer tutuyor. Popüler sokak lezzetleri listesinde ilk sıralara yerleşen döner, yöresel olarak farklı soslarla ve ekmeklerle servis edilebiliyor. Söz konusu döner olunca enfes eşlikçilerinden de bahsetmemek elbette olmaz. Tuzlu bir ayran ve çıtır çıtır bir turşu ile döner keyfinin tadını ikiye katlamak mümkün! 

    Evliya Çelebi, seyahatnamelerinde döneri "Öyle hoş, yumuşak ve taze ki yeryüzünde böylesi başka kebap yoktur." şeklinde tanımlıyor. Sen de bu zamansız lezzetin yolculuğunu ve gerçek lezzetini merak ediyorsan doğru yerdesin!

    Dönerin Tarihi

    Dönerin Tarihi

    Tarihi Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan dönerle ilgili en eski kaynaklar ne yazık ki yazılı değil. 17’nci yüzyıldan kalma döner resimlerine ulaşılabiliyor ancak dönerin tarihinin çok daha eski olduğu düşünülüyor. Peki, o dönemlerde dönerin nasıl pişirildiğini biliyor musun? Osmanlı Dönemi’nde döner, günümüzden farklı olarak yatay şekilde pişiriliyormuş. Günümüzdeki döner kebabın temelleri de 1850'li yıllarda Bursa'da atılmış. İlk kez dikey şişte yapılıp ince ince servis edilen bu döner çeşidi bugün dünyanın her yerinde tanınıyor.

    Döner, dünya genelinde ekmek arası bir sokak lezzeti olarak tanınmaya 20’nci yüzyılın sonlarında başlıyor. Takvimler 1966 senesini gösterdiğinde ise Londra'da ilk döner kebapçısı kepenklerini açıyor. 1970 yılında da Berlin'deki Türk aşçı Kadir Nurman, dönerin Almanya'da tanınmasını sağlıyor. Osmanlı İmparatorluğu'ndan çıkan bu enfes lezzet Arap mutfağındaki şavurma, Yunan mutfağındaki giro ve Meksika'nın sevilen lezzeti taco al pastor’un da ilham kaynağı.

    Günümüzde Döner

    Günümüzde Döner

    Döner günümüzde farklı ekmek çeşitleri ve soslarla sunulabiliyor. Genellikle tombik ekmek, lavaş veya beyaz ekmek arasında servis edilen döner, porsiyon olarak ise çoğunlukla iskender formunda sunuluyor. Coğrafi işaretli Bursa döneri, soslarıyla meşhur Antakya döneri, turistlerin tanıdığı İstanbul döneri, bol sebzeli Bodrum döneri ve etinin lezzetiyle ünlenen tescilli Ankara döneri günümüzde en çok satılan döner çeşitleri arasında yer alıyor. Tombik döner ile bu eşsiz lezzeti sen de hemen deneyebilirsin!

    Lezzetli Bir Döner Nasıl Olmalı?

    Lezzetli Bir Döner Nasıl Olmalı?

    Lezzetli bir döner için öncelikle uygun koşullarda elde edilmiş kaliteli etlere ihtiyaç duyuluyor. Dönerin ana malzemesini oluşturan etlerin hijyenik koşullarda kesilmesi, hazırlanması ve paketlenmesi gerekiyor. Usta Dönerci®, özenle seçtiği malzemeleri ve klasik yapılış yöntemlerinden ödün vermeden hazırladığı dönerleri ile Anadolu'nun binlerce yıllık lezzet geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

    Helal ve güvenilir kaynaklardan gelen etler kaliteli soslar, lezzetli baharatlar ve işinin ehli ustaların dokunuşuyla birleşince, tadı damaktan silinmeyecek dönerler ortaya çıkıyor. Ancak dönerin servis edileceği ekmekler de lezzet konusunda büyük öneme sahip. Taze, yumuşak ve tam kıvamındaki ekmekler, dönerin lezzetini farklı bir boyuta taşıyor. Hem çıtır hem yumuşacık baget ekmeklerine hayır demek ise çok zor. 2'li Baget Et Döner Menü, Usta Dönerci® farkıyla her zamankinden daha lezzetli!

    Et Döner mi, Tavuk Döner mi?

    Et Döner mi, Tavuk Döner mi?

    Tavuk döner, et dönerin hem daha uygun fiyatlı hem de et tüketmeyenler için leziz bir alternatifi olarak ön plana çıkıyor. Köklü bir tarihe sahip olan et dönerin aksine tavuk döner yaklaşık olarak 1980’li yıllarda sahneye çıkıyor. Tavukseverler için ideal bir sokak lezzeti olan tavuk döner de tıpkı et döner gibi hazırlanıyor. Ancak ideal tadı öyle her yerde deneyimlemek pek de kolay değil. Neyse ki aradığın lezzeti, hiç uzaklara gitmeden Usta Dönerci®’nin Dürüm Tavuk Döner Menü seçeneğinde bulabilirsin! 

    Dönerin En Güzel Servisi: İskender Döner

    Dönerin En Güzel Servisi: İskender Döner

    Taptaze tırnak pide parçalarının üzerine yerleştirilen nefis et dönerler, domatesli özel sos, lezzetine kusur bulunamayan tereyağı ve yoğurdun ferah notasıyla İskender kebap, belki de dönerin en güzel servisi olabilir. Kömür ateşinde döne döne pişirilen etlerin üzerine dökülen kızgın tereyağı, iştah açıcı görünümüyle dönere bambaşka bir boyut kazandırmayı başarıyor. Söz konusu İskender dönerse, UD® Et İskender Menü damak çatlatan lezzetiyle seni tatmin etmeyi başaracak!

    İştahın kabardıysa ve birbirinden lezzetli dönerleri bir an önce tatmak istiyorsan, Usta Dönerci® şeflerinin hazırladığı enfes dönerleri dilediğin her an ve her yerde deneyebilirsin. Sadece tıkla, gelsin! 

    Paylaş

    İlginizi çekebilecek içerikler

    Soğuk Sandviç Rehberi
    timer
    3 dk

    Tarifler

    Soğuk Sandviç Rehberi

    Elinde doğru bir tarif varsa evde leziz bir soğuk sandviç yapmak çok kolay! Senin için hazırladığımız sandviç tarifi içeriğimiz rehberin ...

    Devamı

    En İyi Gerilim Aksiyon Filmleri
    timer
    6 dk

    Trend & Eğlence

    En İyi Gerilim Aksiyon Filmleri

    "Yemek yerken ne izleyeceğim," diye düşünmeye son! Nefesinizi kesecek en iyi 10 gerilim-aksiyon filmini bu listede derledik! Linki ziyare...

    Devamı

    Pizzanın Yanına Ne Gider?
    timer
    5 dk

    Menüler

    Pizzanın Yanına Ne Gider?

    Pizza yemeye karar verdin ancak yanında ne yiyeceğini mi düşünüyorsun? Pizza yanında ne yenir diye düşünmeye son! En güzel pizza eşlikçil...

    Devamı

    Acıktıran Sahneler: Filmlerde Fast Food
    timer
    3 dk

    Trend & Eğlence

    Acıktıran Sahneler: Filmlerde Fast ...

    Fast food kültürünün Hollywood ile birleştiği eğlenceli ve bir o kadar lezzetli sahneleri derledik! Karnı aç sinefilleri yazımıza bekliyo...

    Devamı

    Tıkla Gelsin®’den Online Gezebileceğin Müzeler
    timer
    9 dk

    Trend & Eğlence

    Tıkla Gelsin®’den Online Gezebilece...

    Evden çıkmadan dünyanın en güzel müzelerini keşfet! Tıkla Gelsin® Blog'da sanal müze turları ve online sergiler hakkında bilgi edin, ev k...

    Devamı