• Ana Sayfa
  • >
  • Blog
  • >
  • Trend & Eğlence
  • >
  • Pide ve Lahmacunun Tarih Yolculu..
  • Pide ve Lahmacunun Tarih Yolculuğu
  • Pide ve Lahmacunun Tarih Yolculuğu
  • Pide ve Lahmacunun Tarih Yolculuğu

  • 3 Dakika Okuma Süresi
  • Pide ve Lahmacunun Tarih Yolculuğu

    İftara dakikalar kala sıcacık pidelerle sabırsızca bakıştığın o keyifli anlar tekrar kapıda! Peki, “ramazan ve pide” denilince aklına sadece ramazan pidesi mi geliyor? Sayfanın devamında iştahını daha da kabartacak birbirinden lezzetli pide ve lahmacun çeşitleri seni bekliyor. 

    Bildiği en gurme tatları ramazan ayına saklayanlardan mısın? Öyleyse pide ve lahmacun çeşitlerinin sahur ve iftar sofralarını bir üst noktaya taşıdığı konusunda bize hak veriyor olma olasılığın çok yüksek! Fakat gurme sıfatını pekiştirmek için lezzetleri yalnızca tatmak yetmiyor, tanıman da gerekiyor! Neyse ki biz senin için uzun uzun araştırdık. Lahmacun ve pidenin günümüze uzanan yolculuğunu, hatta lahmacunu kim buldu gibi pek çok detayı bir araya getirdik. Yöresel lezzetlerle ilgili sohbetlerde dikkatleri üzerinde toplamaya hazırsan, senin için hazırladığımız birbirinden ilgi çekici ve lezzetli önerilere göz atmaya başlayabilirsin!

    Pidenin Kökeni

    Pidenin Kökeni

    Sahurdan iftara tüm ramazan sofralarının yıldızı olan pidelerin lezzeti hepimizin malumu. Peki, ya tarihi? Bu konuda yeterince bilgi sahibi değilsen hiç endişelenme. Sayfanın sonunda pide gurmesi sıfatını almaya hak kazanacaksın! Öyleyse öncelikle pide ne zaman bulundu sorusu ile aydınlanmaya başlayalım. 

    İlk pide ne zaman yapıldı sorusunun doğrusu net bir yanıt bulunmuyor. Fakat 1502 yılında yazılan ve dünyanın ilk tüketiciyi koruma kanunu olarak bilinen Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’da pide ismi geçiyor. II. Bayezid tarafından çıkarılan bu kanunnamede pide ununun elenmesinden tut da gevrek pişirilmesine kadar pek çok detaya yer veriliyor. Pidenin tarih sahnesinde ilk rol almasının ardından ünü diyardan diyara yayılıyor. Nitekim “Pide nerede meşhur?” sorusu da tam olarak bu nedenle popülerliğini koruyor. 

    Yöresel Pide Çeşitleri

    Yöresel Pide Çeşitleri

       Meşhur Bafra Pidesi

    Pide nerenin sorusuna net olarak Bafra diyebilmek mümkün değil. Ancak şu da bir gerçek ki çıtır çıtır Bafra pidesi, deneyenlerin vazgeçilmezleri arasında başı çekiyor. İnce hamurlu, çıtır, 70-75 cm uzunluğunda ve 3-4 cm eninde olan Bafra pidesinin lezzeti bölgenin özel tereyağı ile bir üst noktaya taşınıyor.

       Karadeniz'in Favorisi: Kır Pidesi

    Taş fırında pişen incecik çıtır çıtır kır pidesi, Kastamonu pidesi adıyla tanınıyor. Nedenini hemen açıklayalım. 1960'lı yıllarda İstanbul Karaköy'de pide fırını işleten bir ustanın Arnavut bir börek ustasından bu tarifi öğrendiği ve doğruca memleketi Kastamonu’ya dönerek bu lezzeti yöreselleştirdiği biliniyor. Bu özel tarif Karadeniz’in cömert doğasının eseri… Peynir, kavurma ve tereyağı bu pidenin lezzetini ikiye katlıyor.

       Anadolu'dan Gelen Lezzet: Etli Ekmek

    İlk kez Konya’nın kebapçılar çarşısında yapıldığı bilinen etli ekmeğin 800-900 yıllarından günümüze yemek kültürümüzde yer aldığı biliniyor. 1.65 - 1.72 cm veya 1.80 cm'e kadar uzatılan bu pidenin incecik hamuru ve düve etinin kaburga ve boşluk kısmından hazırlanan özel eti, pide gurmelerine unutamayacakları bir lezzet sunuyor.

       Kokusu ve Tadı Yarış Halinde:Trabzon Sürmene Pidesi

    Coğrafi işaretle tescillenen özel bir lezzetle listemize devam ediyoruz. Özel el açması hamuru, salamura edilmiş peyniri ve akıllardan çıkmayan meşhur Trabzon tereyağı ile buluşarak devleşen Trabzon Sürmene pidesi, vazgeçemeyeceğin bir yemek önerisi daha sunuyor!

       Lezzetli Bir Gelenek: Bursa Cantık

    Adının cantık olması seni yanıltmasın! Çünkü bir kez denediğinde en sevdiğin pideler arasına Bursa’nın meşhur cantığını dahil etme olasılığın oldukça yüksek. Kıymalı, kıymalı-kaşarlı veya kuşbaşılı iç harçların açma büyüklüğündeki hamurun üstüne yerleştirilmesiyle, ortaya damak çatlatan bir lezzet çıkıyor! Cantığın tadını alanlar bir daha hiç peşini bırakmıyor!

    Pideler hakkında yeterince bilgi sahibi olduğuna göre artık bir diğer geleneksel lezzeti daha yakından tanımaya başlayabiliriz. Şimdi, hedefimiz lahmacun hakkında merak ettiklerini tek tek sana aktarmak! Lahmacun ilk nerede yapıldı, lahmacun nerenin ve daha pek çok detaya hakim olmak için sayfayı aşağıya kaydırmayı unutma!

    Lahmacunun Tarihi Kökeni

    Lahmacunun Tarihi Kökeni

    Kimi yerlerde “Türk pizzası” olarak bilinen lahmacunun yaklaşık olarak 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğu biliniyor. “Lahmacun ne zaman bulundu?” veya “Lahmacun nereye ait?” sorularına net ve tek bir yanıt vermek mümkün olmuyor. Pek çok farklı kaynakta karşımıza çıkan lahmacunun kökeni Babilliler medeniyetine kadar dayanıyor. 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname ’de bu lezzet, “lahm-ı acinli börek” (hamur kıvamında yoğrulmuş etli börek) olarak kendine yer buluyor. 

    Pide Çeşitleri

    Pide ve Lahmacunun Adresi: Usta Pideci

    Gerçek gurmelerin bize hak vereceğine inanarak diyoruz ki, “Pidenin tadını doyasıya çıkarmak için doğru adreste yemek gerekir!”. İşte tam olarak bu nedenle pide ve lahmacunu tanıtmakla kalmıyor, lezzeti uzun süre hatırından çıkmayacak Usta Pideci® lezzetlerini de seninle paylaşıyoruz.

       Kıymalı Pide

    Mis gibi kokusu ile iştahını açarken cazip fiyatlarıyla da gönlünü çalacak meşhur Usta Pideci® kıymalı pidesi tek tık uzağında! İster pide çeşitlerinden geniş bir seçki ile iftar sofralarına renk katmak istersen de sahurda lezzetli bir öğün olarak değerlendirmek senin elinde.

    Kıymalı pide ile sofralarına lezzet katmak için linki takip et!

       Patatesli Pide

    Pide tutkunları iyi bilir, patatesli pidenin sıcak hali ayrı, soğuk hali ayrı güzeldir. Özellikle de Usta Pideci® elinden çıkan çıtır çıtır patatesli pideler gününe lezzet katmak için birebir! Sen de bu özel lezzeti hemen deneyimlemeye ne dersin?

    Usta Pideci®’nin bu özel lezzeti bir tık uzağında!

       Ispanaklı Pide

    Usta Pideci® lezzetleri ile tanışanlar pideyi nereden yemeleri gerektiği yerine, hangi pideyi yemek istedikleri düşünmeye başladı bile. Sen de pide ve lahmacun siparişlerine hız katmak için hiç zaman kaybetmeden Tıkla Gelsin® avantajlarıyla ıspanaklı pide siparişini verebilirsin.

    Usta Pideci®’nin Tıkla Gelsin®'e özel cazip teklifini incelemeyi unutma!

       Lahmacun

    Kalabalık aile sofraları, neşeli ofis iftarı programları veya tek başına keyif yapacağın bir akşam yemeği… Tercihin ne olursa olsun lahmacun her zaman iyi bir fikir. Özellikle usta ellerden çıkan lahmacunlara cazip fiyatlarla ulaşma fırsatına hiçbir gerçek gurme karşı koyamıyor.

    Lezzet alarmı! Çıtır çıtır lahmacunlar bu linkin ucunda!

    Hadi zaman kaybetmeden tıkla gelsin; ramazan sofraları şenlensin!

    Paylaş

    İlginizi çekebilecek içerikler

    Lahmacun Kaç Kalori?
    timer
    4 dk

    Menüler

    Lahmacun Kaç Kalori?

    Lezzetine doyamadığımız lahmacunun kaç kalori olduğunu biliyor musun? Usta Pideci®'nin katkılarıyla hazırladığımız lahmacun besin değeri ...

    Devamı

    Tıkla Gelsin®'den Kalabalık Gruplara Özel Teklifler
    timer
    4 dk

    Menüler

    Tıkla Gelsin®'den Kalabalık Gruplar...

    Sevgi de, yemek de paylaştıkça güzel! Tıkla Gelsin® kalabalık gruplara özel teklifleriyle hem sizi hem de sevdiklerinizi doyurmaya geliyo...

    Devamı

    Burger Sosu Tarifi
    timer
    3 dk

    Tarifler

    Burger Sosu Tarifi

    Lezzetli, sulu sulu bir burgerin yerini ne tutabilir ki? Peki, burgerinin lezzetini zirveye taşıyacak o nefis burger sosunu evde de yapab...

    Devamı

    Acıktıran Sahneler: Filmlerde Fast Food
    timer
    3 dk

    Trend & Eğlence

    Acıktıran Sahneler: Filmlerde Fast ...

    Fast food kültürünün Hollywood ile birleştiği eğlenceli ve bir o kadar lezzetli sahneleri derledik! Karnı aç sinefilleri yazımıza bekliyo...

    Devamı

    Tarafını Seç: Pizza mı, Pide mi?
    timer
    4 dk

    Trend & Eğlence

    Tarafını Seç: Pizza mı, Pide mi?

    İtalyan mutfağından pizza mı, yoksa Türk mutfağından pide mi? Birbirine oldukça benzeyen ama bir o kadar da farklı bu yemekleri kıyasladı...

    Devamı